Tradisjonell versus helhvit snus

Tradisjonell versus helhvit snus

Helhvit snus, All-White eller nikotinporsjoner – kjært barn har mange navn. Snuskategoriens nyeste tilskudd inntok det norske markedet i 2014, som et alternativ til tradisjonell, brun snus. Men hva skiller produktet fra dens forløper?

Som framgår av navnet er den helhvite snusen helt hvit. Snusvarianten består av en blanding cellulose og en mindre andel tobakk enn tradisjonell snus. Det betyr at produktene inneholder en mindre mengde tobakksspesifikke nitrosamider (TSNA).

Nitrosamider er en gruppe organisatoriske forbindelser med kreftfremkallende egenskaper, som finnes i tobakken. Til tross fra hva flere kanskje tror, inneholder og den helhvite snusen en mengde tobakk grunnet særegne norske regler. Likevel gjennomgår den helhvite snusen en kjemisk rensing som minsker gruppen nitrosamider, tungmetaller og misfargende stoffer. Fremstillingen av produktet gjør og at det får et lavere fuktighetsnivå enn tradisjonell snus.

Hva er forskjellen? 

Forskjellen mellom den helhvite snusen og tradisjonell snus er i all hovedsak to ting: helhvit snus inneholder en liten mengde tobakk, og den misfarger ikke tennene. Både innhold og posen er hvit før, under og etter bruk.

Hva tror du skjer om man legger tradisjonell og helhvit snus i et glass vann? Det har vi testet! Spill av videoen for å se resultatet. Prosessen tok totalt 8 minutter.


Hvilke helhvite merker fører Snuslageret?

  • Swedish Match fører helhvite merker som Rush og Zyn.
  • British American Tobaccos helhvite merkevare er Epok og Lyft. Produktene går under navnet Velo i utlandet, og kommer i flere ulike varianter.
  • Skrufs helhvite produkter heter Skruf Super White og zone x
  • Another Snus Factory helhvite merke går under navnet Loop, og selges i verdens første miljøvennlige snusboks – PlantCanTM.
  • XQS International, som fra tidligere produserer nikotinfri snus, fører i dag også den helhvite merkevaren XQS.
  • Snuslageret har et stort utvalg av merker, smak og styrker innen helhvit, som: Klint, NOR, Fix, Fumi, Frid, Kozmo, Coz, Ace, Gritt, Apres og Helwit