Snusbonden er den første norske kommersielle snusprodusenten på over 70 år

Snusbonden er den første norske kommersielle snusprodusenten på over 70 år

I fjor fikk Snusbonden AS tillatelse fra Helsedirektoratet til å lage tobakk og snus i Norge, noe som betyr at Snusbonden er den første norske snusprodusenten på over 70 år. Men til tross for mangelen på innenlandsk kommersiell produksjon det meste av 1900-tallet, har Norge en lang tradisjon for tobakksdyrking. Det skriver Finansavisen

Tradisjonen kan spores tilbake til 1730-tallet da kongen bestemte at all import skulle stoppes. I stedet oppfordret han bøndene til å dyrke tobakk. Slik var det, og frem til 1920-tallet ble tobakk produsert kommersielt i Norge. Etter det opphørte i prinsipp all kommersiell produksjon. 

«Under krigen var det streng rasjonering på det meste, også tobakk. Det førte til at norske bønder igjen satte igang med å dyrke tobakk i storstilt skala for privat bruk. Etter krigen har det vært lite fokus på dyrkning av tobakk i Norge.  Fram til nå” sier Eirik Volent, en av deleierne av Snusbonden AS, til Finansavisen. 

I fjor ble Snusbonden den første norske kommersielle snusprodusenten på over 70 år, men nå er det to produsenter. 

Snusbonden er ikke lenger alene som norsk snusprodusent. I dag er det to produsenter. Den Norske Snusfabrikken er ny i markedet og har som mål å ha en omsetning på en halv milliard norske kroner innen fem år. Volent ser imidlertid ikke Den Norske Snusfabrikken som konkurrent. 

«Vi satser på ulike markeder og anser ikke hverandre som konkurrenter nå» sier han til Finansavisen.  


Det som startet som et hobbyprosjekt har nå vokst til noe større. 

Snusbondens virksomhet startet som et hobbyprosjekt for å se om det var mulig å dyrke tobakk på terrassen hjemme i Trondheim, og har nå vokst til en bedrift. I fjor ble det sådd rundt 30.000 tobakksplanter. Dette er nå grunnlaget for Snusbondens virksomhet. 

Volent sier til Finansavisen at plantene tilsvarer mellom 50.000 og 100. 000 bokser snus. Halvparten selges til fysiske butikker og resten selges på nett gjennom blant annet Snuslageret.no og Snus.com

Både form og smak varierar, sier Volent: «Vi har flere typer både løs og porsjonssnus som blant annet er smaktilsatt i samarbeid med Bareksten» og nemner blandt annet smaker som akevitt, gin og whisky til Finansevisen. 

Les hele artikkelen her
 
Snuslageret ser gjerne at flere snusprodusenter starter opp i Norge, og ser fram til å samarbeide med nye norske produsenter. Nytten av det kommer alltid snuserne tilgode!