Regjeringens snusdiskusjoner burde forbli diskusjoner

Regjeringens snusdiskusjoner burde forbli diskusjoner

Skal folkehelsearbeidet overlates til det svarte markedet? I ett debattinnlegg i Nettavisen går Snuslagerets kommunikasjonssjef hardt ut mot regjeringens fryktede snusgrep.

Fredag legges folkehelsemeldingen fram. I forkant har ulike meier rapportert at regjeringen skal ha diskutert et forslag om å innføre et livsvarig tobakksforbud for kommende generasjoner. Blir forslaget virkelighet, vil alle født etter 2010 aldri kunne kjøpe tobakk lovlig i Norge. Regjeringen skal også ha diskutert å innføre et forbud mot smakstilsetninger i snus.

En røykfri generasjon

Forslaget om et totalforbud for fremtidige generasjoner underbygges med en henvisning til New Zealand. I debattinnlegget påpeker Lindblad at norske myndigheter imidlertid unnlater en liten, men dog så viktig detalj. Det er nemlig slik at forbudet i New Zealand kun omfatter sigaretter, ettersom målet var å minske tobakkrelaterte skader – ikke forbruket i seg selv.

«Faktum er at det aldri har vært så få røykere i Norge som i dag. I aldersgruppen 16-24 år er det nå kun to prosent som røyker daglig. Etter WHOs definisjon har vi med andre ord en første røykfri generasjon.»

Ifølge Lindblad har Norge, med andre ord, allerede oppnådd det New Zealand strever etter. På sett og vis har New Zealand hentet inspirasjon fra Norge, gjennom å ta alternative nikotinprodukter, som snus og e-sigaretter, i bruk som verktøy for å få bukt med røykingen.

Bør ansvaret overlates til det svarte markedet?

Lindblad mener regjeringen burde jobbe for å gjøre de usunne valgene litt sunnere, i stedet for å feie all problematisk adferd unner teppet.

Man bør dessuten være svært forsiktige med å innføre lover som ikke skiller mellom produkters ulike skadegrad. Folkehelseinstituttet (FHI) har allerede vist at nordmenn tror snusbruk er vesentlig farligere enn det er.

«Hvem skal fortelle Ola Nordmann at det er betydelige helsefordeler ved å velge snus fremfor røyk, om staten drar alle produkter over en kam og overlater informasjonsansvaret til det svarte markedet?»

Les hele debattinnlegget her.

Delta på presentasjonen av folkehelsemeldingen

Snus News oppfordrer alle Norges snusere til å møte mannsterke opp når Helse- og omsorgsministeren skal legge frem folkehelsemeldingen, førstkommende fredag den 31. mars. Du finner mer informasjon om arrangementet her.

Har du ikke mulighet til å stille? Følg livesendingen, som begynner kl. 12:30.