Snustyper

Snustyper og de ulike formatene

For mindre en 50 år siden var alt som ble produsert av snus kun løssnus. I dag selges snus i mange varianter, formater, styrker og smaker. Noe for å passe enhver snuser.

I bunn og grunn kan man dele in snus i typene løs og porsjon. Til løssnus brukes som regel malt tobakk og malingen deles opp i tre varianter: Grovt-, mellom- og finkornet. Snusen formes til en prille og puttes under leppen. Løssnusen ser akkurat lik ut som den gjorde for over 200 år siden og er fremdeles grunnen i svensk snustradisjon.

På 1970-tallet lanserte Swedish Match den første snusen som ble pakket inn i små porsjons-papirposer. Dette er det vi i dag kjenner som Original Porsjon.  Dette ble raskt en populær snustype, ettersom man ikke trengte å forme sin egen snus. Noe som innebar renere fingre, og mindre søl. Dette ble starten på en ny æra for snusen. Rundt 20 år senere ble White Porsjon lansert, som med tørrere porsjonsposer, renner mindre og hvor smaken varer lengre. I dag finnes det også All White Porsjon, som til forskjell fra vanlig porsjonsnus er helt hvite både før, under og etter bruk.

Snus - de ulike typene

Løssnus
Løssnusen ser akkurat lik ut i dag som den gjorde for over 200 år siden, og er fortsatt bærebjelken i svensk snustradisjon. Man baker selv snusen til ønsket form og størrelse. Dette gir deg en rask og kraftig smaksopplevelse. Løssnus kommer i tre forskjellige malingsgrader: grovmalt, mellommalt og finmalt. I dag er det som regel mellommalt løssnus som selges i Norge.

Snustyper

Original Porsjon
på 70-tallet oppstod etterspørsel etter ferdigpakkete porsjoner, noe som resulterte i utviklingen av Original Porsjonsnus formatet. Tobakken pakkes i porsjonsposer og blir deretter fuktet. Original Porsjonsnus er fukting på utsiden, mørk i fargen og gir i likhet med løssnus en rask smak- og nikotinopplevelse. Denne kalles ofte for vanlig porsjonsnus.

Snustyper

White Porsjon
På slutten av 90-tallet lanseres White Porsjon, kalles også hvit porsjonsnus eller hvit porsjon. Til forskjell fra Original Porsjon er porsjonsposene tørrere og renner derfor mindre. White porsjon gir en jevnere og lengre smak- og nikotinopplevelse enn Original Porsjon. Dette har i senere tid blitt en av de mest populære snus variantene i Norge.

Snustyper

Hvit Porsjonssnus
All white, eller hvit porsjonssnus består av en blanding av cellulose, nikotin og en betydlig mindre tobakk enn tradisjonell snus. Den lille andelen tobakk kombinert med en helhvit porsjonspose gjør at snusen er helt hvit før, under og etter brukt. Porsjonene er helt tørre, noe som gjør at det tar litt tid før smaken og nikotineffekten kjennes.

Snustyper

Porsjonssnus - de ulike størrelsene

Snustyper

Original Porsjon
Original eller Large var den første porsjonsnus størrelsen som kom på markedet. Porsjonsposene er stor og leverer en rask smak- og nikotinopplevelse. En original porsjonsnus inneholder normalt mellom 0,65 - 1,1 gram tobakk, avhengig av merke og produkt.

Snustyper

Slim Porsjon
Slim er smale porsjonsposer i et fortsatt stort format, for en behagelig passform under leppen. Slim porsjon gir en langvarig smak og renner mindre sammenliknede med Original eller Large porsjon. En slim porsjon inneholder mellom 0,7 - 0,9 gram tobakk, avhengig av merke og produkt. Hvit snus inneholder nesten ingen tobakk.

Snustyper

Super Slim Porsjon
Super slim porsjon er en ny type porsjonsnus som er ennå smalere og mer diskré enn slim porsjon. Til tross for at porsjonsposen er ekstra smal, gir den deg en likeverdig nikotinopplevelse som slim porsjon. En super slim porsjon inneholder ca. 0,5 gram tobakk.

Snustyper

Mini Porsjon
Mini er formatet for de snuserne som søker en lite og diskré porsjonsnus som ikke synes under leppen. Mini porsjon inneholder ca. 0,3 - 0,5 gram snus, avhengig av merke og produkt.