Hvordan slutte å snuse steg for steg

Hvordan slutte å snuse steg for steg

Det er mye som skjer i kroppen når den ikke lenger får nikotin slik den er vant til. Selv om de første dagene gjerne er verst, mener mange som ønsker å slutte å røyke eller snuse at vanen er det vanskeligste å bryte.

I denne guiden kan du lese om hva som skjer når du slutter å snuse, og hva du kan gjøre for å lindre abstinensplager. Dermed er du bedre rustet til å takle endringene dag for dag.

Slutte å snuse som gravid

Snusbruken blant unge kvinner har økt de siste årene, noe som også har ført til en økning av snus under graviditet. Dersom du snuser eller røyker og har blitt gravid, er det viktig at du slutter.

Bruk av snus i svangerskapet øker sjansen for et komplisert svangerskap, og kan hemme vekst og utviklingsmuligheter hos fosteret. Det kan også øke risikoen for lav fødselsvekt og dødfødsel.

Syns du det er vanskelig å slutte med snus under graviditeten, anbefaler vi at du rådfører deg med legen din. Det finnes mange hjelpemidler med og uten resept som kan lindre abstinensplagene, og som er spesielt utviklet for bruk hos gravide. Les videre om hva som skjer når du slutter å snuse steg for steg, slik at du er bedre forberedt på å kutte snusen på egenhånd.

Dag 1-3: Nikotinabstinens

De fleste som slutter å snuse mener at de første tre dagene er de verste. Det er da den fysiske abstinensen herjer i kroppen og suget etter nikotin kan bli stort. Noen føler seg ør og svimmel og blir i dårlig humør, og man kan få vansker med å konsentrere seg og/eller sove. Allerede etter to dager er det verste over.

Grunnen til at mange føler seg svimle og dårlige er at nikotinmangel fører til at blodtrykket synker. Det kan hjelpe å få i seg salt, vann og sukker. Du kan også få kjøpt legemidler som hjelper mot abstinensplager, både med og uten resept.

Hvordan slutte å snuse steg for steg

Dag 4-5: Nikotinsuget minker

Etter noen dager minker suget etter nikotin, og noen får en oppsving i humøret. Andre får hodepine, som kan komme og gå i et par måneder. Heldigvis blir det mindre plagsomt jo mer tid som går.

Smaken og luktesansen kan ha blitt påvirket mens du snuste, men etter bare noen få dager er dette gjenopprettet til normal funksjon.

Dag 6-7: Søtsug, hodepine og humørsvingninger

Etter at de verste abstinensplagene har gitt seg, kommer søtsuget. Det kan hjelpe å holde blodsukkeret oppe ved å spise balanserte måltider, gjerne med mye protein, og sørge for å få i seg nyttige mellommåltider.

I tillegg til søtsug og økt apetitt opplever mange hodepine, humørsvingninger og irritasjon. Etter en uke er nikotinet ute av kroppen og søvnen blir bedre.

Uke 1-3: Lavt blodsukker og humørsvingninger

Lavt blodsukker og humørsvingninger fortsetter å være et problem for mange i ukene som kommer. Det er helt normalt å bli irritert over bagateller. For å takle denne perioden er det lurt å fortelle de rundt deg at du har sluttet å snuse, slik at du kan få støtte og forståelse fra familie, venner og kolleger.

Ikke glem å belønne deg selv for hver gang du klarer å stå imot trangen til å snuse. Det kommer til å gå lenger og lenger tid mellom hver gang suget etter snus kommer.

Uke 4: Munn og tannkjøtt leges

Hvordan slutte å snuse steg for steg

Etter at du har vært snusfri i ca. en måned kommer du til å merke forbedringer i munnhulen. Endringer i slimhinnene forsvinner, og du kommer til å fortsette å se gode resultater hele det første året som snusfri.

Uke 5-6: 40-dagerskrisen

Etter omtrent 40 dager opplever mange en krisetid. Man blir ikke bare avhengig av nikotinet, men også av vanen i seg selv, og det tar tid for hjernen å venne seg av med en vane som forbindes med belønning. Denne prosessen kan ta lang tid, og etter 40 dager opplever noen av motivasjonen synker og at det er vanskeligere å stå imot suget.

Det er viktig å forberede seg på at denne krisetiden kan komme. Vær åpen med kolleger og venner, slik at de ikke “tror du har klart det” og slutter å være støttende. Dersom du har skrevet ned alle grunnene dine til å slutte å snuse, kan det hjelpe å lese dem på nytt.

Uke 7-8: Livet blir lettere

Etter at 40-dagerskrisen er over opplever mange en enklere periode. Det kan fortsatt komme stunder hvor du savner snus, men det blir enklere å distrahere seg selv. Skjem deg bort med noe som gir deg glede, som noe godt å spise, massasje eller yndlingsfilmen din.

Trening er en god måte å øke endorfinene i kroppen slik at du føler deg bedre. Det kan også hjelpe deg med å få tankene over på noe annet.

Måned 3-4: Har du klart det?

Etter omtrent 90 dager kommer en milepæl hvor livet uten snus er betydelig enklere. Du føler deg endelig normal uten snus.

De fleste som klarer seg helt hit, har en betydelig mindre sjanse for tilbakefall. Allikevel er det viktig at du fortsetter å holde motivasjonen oppe. Det kan fortsatt komme stunder der du savner å ha en snus under leppen, for eksempel under fredagspilsen eller etter et godt måltid.

Måned 12: Kroppen er helt normal igjen

Hvor lang tid det tar før kroppen har gjenopprettet normal funksjon, avhenger av hvor lenge og hvor mye du pleide å snuse. Du er for lengst kvitt nikotinavhengigheten, og du kan ha merket forbedringer i både munnhule, smak og kondisjon.

 

Hvis du likte denne kanskje du også ønsker å lese SNUS NEWS artikkelen: Anerkjenner snus som røykavvenningsprodukt 

Hvordan slutte å snuse steg for steg