VG bemerker nytt prissegment til 39 NOK per boks

VG bemerker nytt prissegment til 38 NOK per boks

Kun en prosent unge i Norge er dagligrøykere, og prisen på snus er historisk lav. Det skriver VG denne uken.

Nettaktørene går nå i bresjen i lansering av et nytt prissegment med lavere priser enn i vanlige dagligvarebutikker. Det innebærer at man får tak i en snusboks ned til 38 kroner innenfor landegrensene, som tidligere kostet nærmere 100-lappen. I Dagsnytt 18 nevnes at det via netthandel nå er mulig å handle for «Strømstad-priser» i hvilken by som helst.

  • Vi håper at et nytt prissegment vil fortsette å drive den utviklingen der flere og flere går over til snus eller mindre skadelige alternativ, i stedet for røyk, sier kommunikasjonsdirektør i Snuslageret.no, Markus Lindblad.

En røykfri ungdomsgenerasjon i sikte 

Norge er vitne til en jevn nedgang i andel dagligrøykere, og særlig blant de unge som snart er røykfrie. Lindblad fremhever at snus gir helsegevinst ettersom det erstatter røyk for mange. Han viser til Snusrapporten, der 52 prosent av respondentene bekrefter nettopp dette.


«Vi skal være glade for snusens inntog»

Også forskningsleder ved avdeling for rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet (FHI), Karl Erik Lund, er overbevist om at utviklingen vi er vitne er til gagn for den norske folkehelsen. FHIs tall fra 2015 tilskriver 6300 årlige dødsfall røyking. Til Dagsnytt 18 svarer Lund at å sammenligne skadevirkningene ved røyk og snus er som å «sammenligne kinaputter og dynamitt»:

  • Røyking er ekstremt mye farligere enn å bruke snus. Og utviklingen er veldig positiv. Vi har gått fra bruk av helsefarlig tobakk som forbrenner – røyk er livsfarlig i forbrenningsfasen – til snus, som er langt mindre farlig, sier Lund til VG.

Lund mener utbredelsen av snus er bidragende faktor til at vi nå ser konturene av en røykfri genererasjon - noe vi skal være glade for da det er en «kjempemessig skadereduksjon for de ungdommene som har valgt snus i stedet for røyk». Han viser til at unge som har begynt med snus på 2000-tallet har hatt mange av de samme karakteristika som særmerket røykerne. Det er ifølge rusmiddelsforskeren en gruppe som trolig ellers ville begynt å røyke.

Les hele artikkelen her.