Tar opp kampen med svenskene: åpner Norges eneste snusfabrikk

Tar opp kampen med svenskene: åpner Norges eneste snusfabrikk

Da Øyvind Simonsen stilte seg spørsmålet «hvorfor finnes det ikke snusproduksjon i Norge?» fant han ikke noe godt svar. Det resulterte i at han i dag kan kalle seg daglig leder for Norges eneste snusfabrikk.

Den Norske Snusfabrikken har bestemt seg for å ta opp kampen mot svenskene. Det kan Nettavisen avsløre i en nylig publisert artikkel. Målet er å produsere norsk snus av god kvalitet, som man håper vil kunne konkurrere med de svenske merkene. Til avisen fremhever Simonsen den store prisforskjellen mellom Norge og Sverige – som han ønsker å gjøre noe med.

Vil presse prisene 

En stor del av all snus som konsumeres i Norge er produsert i Sverige. Til Nettavisen sier Simonsen imidlertid at det ikke er noe som tilsier at det er dyrere å drive produksjon i Norge enn i Sverige. I dag koster de mest solgte snusmerkene rundt 80-90 kroner per boks. Den Norske Snusfabrikken har satt seg som mål å presse prisen ned til 55 kroner:

  • Med en bokspris på 55-60 kroner har man en fornuftig margin. Det viktigste for oss er høy kvalitet og at prisen er fornuftig. Vi skal ikke ta ut ekstremt høye marginer, men vi er ikke noe billigmerke heller, sier Simonsen til Nettavisen.

Men helt uproblematisk er det ikke. Den Norske Snusfabrikken-sjefen innrømmer at det vil bli en utfordring å etablere seg som aktør i Norge:

  • Mange har sine favoritter som de holder seg til. Vi satser på helhvit snus med ulike smaker. Generelt har jeg inntrykk av at norske forbrukere og snusbrukere er interessert i nyheter og å orientere seg i markedet.

Starten på en ny, norsk industri? 

Da gjengen bak Den Norske Snusfabrikken så at den norske Snusbonden dyrker egen tobakk og satser på mikroproduksjon på gården utenfor Trondheim, fantes det ikke lenger noen god grunn til at de ikke skulle tørre å satse selv. I dag samarbeider de to aktørene.

Simonsen forteller til Nettavisen at fabrikken i Våler er bygget for vekst. Per i dag har de fem ansatte, men satser på det dobbelte allerede i oktober. Går alt etter planen, med en omsetning på åtte millioner bokser innen fem år, vil fabrikken kunne sysselsette 30 personer. 

Les hele artikkelen her.