Stå opp for Stortingets vilje!

Stå opp for Stortingets vilje!

Denne uken ble det kjent at den første søknaden om å selge tobakksfri snus i Norge har fått avslag. Helsedirektoratets avgjørelse anklages for å gå stikk i strid med flere Stortingsvedtak. Nå ber vi helseministeren om å sørge for at Stortingets vilje oppfylles!

Fra 1. juli i fjor åpnet Helsedirektoratet for muligheten om å søke om godkjenning for å selge tobakksfri snus på det norske markedet. Swedish Match var blant de første produsentene som søkte. Nå har det blitt kjent at aktøren har fått avslag på søknaden, til tross for at Folkehelseinstituttets egen konklusjon peker på at tobakksfrie nikotinprodukter sannsynligvis vil gi en vesentlig mindre kreftrisiko enn tradisjonelle snusprodukter.

De siste årene har andelen røykere sunket betraktelig i Norge, samtidig som andelen som snuser daglig har doblet seg. Mye tyder på at mindre skadelige produkter, som snus, har hatt en betydelsesfull rolle for de rekordlave røyketallene. Likevel nektes norske snusere nå tilgang til tobakksfrie alternativer.

Går imot Stortinget 

At Helsedirektoratet gir avslag til et produkt som i realiteten er et mindre skadelig produkt enn det som tilbys av snus på det norske markedet i dag, provoserer flere. Til Dagbladet påpeker Bård Hoksrud at et stortingsflertall stemte igjennom tobakksfri snus i 2016. Helsedirektoratet anklages og for å trosse stortingsvedtaket som i fjor oppfordret om at tobakksfri snus skulle tillates på det norske markedet så snart som mulig.

  • Jeg håper noen i den politiske ledelsen i helsedepartementet, som gir klar beskjed om at det er et stortingsvedtak her, og fanger opp at dette er mindre helseskadelig. Det er ingen logikk i dette vedtaket fra Helsedirektoratet, sier Hoksrud til Dagbladet.

Hva nå? Si ifra: din mening teller!

Det norske regelverket tvinger i dag produsentene til å tilsette tobakk for å få lov til å selge produktet. En selvmotsigelse om man ser til myndighetens egne mål om et tobakksfritt samfunn, og en neglisjering av Stortingets vedtak.

Snuslageret ønsker å stå opp for å ivareta de norske snusernes interesser. Mener du at tobakksfri snus burde vært tillatt solgt på det norske markedet? I så fall – si ifra!

Vi vil gjerne vite om alternative nikotinprodukter, som snus, har hjulpet deg med å slutte å røyke? I så fall, del gjerne din personlige historie; hvordan du gjorde det og hvordan det har påvirket livskvaliteten din.

Send en e-post til Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, med oss på kopi. Del gjerne svaret du mottar med oss, som vi kan bruke i vår politiske innsats for å sikre fremtiden til tobakksfri snus i Norge.


Hvorfor engasjere deg? 

I Snuslageret jobber vi ut ifra prinsippet om at vi er sterkere sammen. Når vi organiserer oss og står sammen, kan vi rope høyere og lettere skape endring. Vi vet at det fungerer. Et eksempel er underskriftskampanjen vi arrangerte i 2019, da 7.000 av Snuslageret.no sine kunder skrev under for å beholde smaksatt snus i Norge. Sammen vant vi fram.

Les hele den originale saken i fra Dagbladet HER
https://www.dagbladet.no/nyheter/snussak-provoserer-skammelig/75410953