Snusrapporten 2020/2021: De fleste snusere er tidligere røykere

Snusrapporten 2020/2021: De fleste snusere er tidligere røykere

Annenhver snuser er en tidligere røyker. Det viser en fersk rapport om nordmenns snusvaner gjennomført av Snuslageret, som Nettavisen nylig omtalte.

Ny rapport om snusvaner i Norge

Hva mener en gjennomsnittlig nordmann en boks snus burde koste? Hvordan har Covid-19 pandemien påvirket nordmenns snusvaner? Er snus sosialt akseptert i Norge? Nå besvares endelig alle spørsmål om norske snustrender.

Snuslageret publiserte nylig en ny og omfattende rapport om holdninger til og trender innen snus i Norge. Rapporten bygger på kjøpsstatistikk fra hver fjerde snuser i Norge samt en spørreundersøkelse der 757 av Snuslagerets kunder fikk svare på spørsmål om sitt snusforbruk. Et av rapportens sentrale funn er det betydelige skiftet fra røyking til mindre skadelige alternativ. I undersøkelsen svarer nemlig hele 52 prosent av deltakerne at de er tidligere røykere. Utgivelsen av og funnene presentert i Snusrapporten 2020/2021 ble nylig omtalt av Nettavisen:

  • Annenhver snuser er altså en tidligere røyker. Det viser at produktet brukes av røykere til å stumpe sigaretten, sier sjefsredaktør for Snusrapporten, Tale Thune-Haugerud, i et intervju med Nettavisen.

Thune-Haugerud viser videre til en internasjonal undersøkelse utført blant kunder, der sju prosent av de som bruker tobakksfri snus oppga at det var det første nikotinproduktet de brukte.


Snus: det vanligste røykestopp-produktet

Tobakksforsker Tord Finne Vedøy ved Folkehelseinstituttet sier til Nettavisen at snus klart har vært det mest brukte produktet for røykere når de ønsker å slutte:

  • På 80-tallet så vi at rundt 80 prosent av de som snuste, røykte eller hadde røykt tidligere. Også i dag er snus det klart vanligste slutteproduktet, foran nikotinplaster og e-sigaretter, sier Vedøy til Nettavisen.

Snusrapporten ble publisert den 2 september. I den forbindelse arrangerte Snuslageret en debatt på utestedet Youngs på Youngstorget, der et panel diskuterte norsk tobakkspolitikk. Et tema var det norske forbudet mot tobakksfri snus.

Snusrapporten 2020/2021 kan lastes ned her.

Les hele artikkelen i Nettavisen her.