Snusens Smak - Del 1: Einebær

Snusens Smak - Del 1: Einebær

Einerbær er en skikkelig smakssetter og en viktig del i mange ulike matretter. Les den første delen av vår smaksserie her!


Opp til 40 meter høye trær

Først og fremst - Einebær er egentlig ikke et bær, det er en sammenvokst kongle. Dette er ingen viktig detalj og vi kommer til å kalle det bær gjennom hele teksten, men det kan være artig å vite. Einerbusker er enkjønnede slik at du har både hannplanter og hunnplanter. Det er på hunnplantene du finner bærene med den flotte fargen og smaken. Bærene bruker to til tre år på å modne og få sin mørkeblå, nesten svarte farge.

Einer vokser i nesten hele verden, fra Arktis til tropiske Afrika, og det finnes rundt 60 ulike einerarter. Størrelsen på disse varierer mellom en meter høye busker til hele 40 meter høye trær. Einerens nåler er veldig skarpe. (Og kan til og med være litt giftige for mennesker med følsom hud.) Så hvis du skal plukke einerbær kan det være smart å bruke hansker. Ett annet tips til plukking er å riste litt på busken slik at de modne einerbærene faller av mens de umodne får være i fred og modne i sitt eget tempo.

Einebær i mat

For lenge siden var einebær en viktig ingrediens i ølbryggingt. Dette var før man begynte å bruke humle, men i dag lager fremdeles noen produsenter øl på samme gamle måte med einebær. Som mange alt vet brukes einebær også i Gin, og det er populært i mange andre spritsorter.

Tørkede einebær er også gode å bruke i mat og sauser. Det eneste man må gjøre er å først knuse bæret for å frigjøre alle smaker og aromaer. Etter dette kan de ganske enkelt bare kokes med din matrett. Einebær er spesielt godt i viltretter.

Historie

Før i tiden bosatte det seg folk i nærheten av einerskoger. Dette på grunn av at einerskogen inneholdt mat, ved og i visse tilfeller medisin. Navajoindianerne i Nord-amerika brukte for eksempel einebær som et middel mot diabetes. Utvortes ble de brukt for å øke blodsirkulasjonen og for å lindre muskelsmerter. På grunn av denne alsidigheten hylles einebær i mange ulike kulturer. Det er til og med sett på som et symbol for langt liv.

Einebær i snus

I 1850-tallets Göteborg var havnene en plass der eksotiske ingredienser ble solgt og lokale trender ble utviklet. Sjømenn som var ute på havet samlet både på ting og kunnskap fra deres reiser, og dette ble så spredt videre til andre sjømenn og folk i landet. Ingrediensene og kunnskapen spredte seg til og med til snusen. Den første snusblandingen med einebær kommer faktisk fra havnen i Göteborg og den blandingen var grunnlaget for dagens Göteborgs Rapé.