
Snusboks: Utvikling og historie i Norge
I år er det fem år siden snusboksen ble gursegrønn og nøytral. Hva har skjedd siden den gang? Foreløpig har effekten latt vente på seg. I stedet har boksene fått «design-skryt».
Snusboksen gjennom tidene: fra treboks til plainpack
I dag kjenner vi snusboksen som en rund, gursegrønn plastbeholder. Men slik har den ikke alltid sett ut.
- De første snusboksene så dagens lys i Frankrike. Boksene ble laget av forskjellige tresorter og var dekorert med blomstermotiver. De hadde ofte en firkantet, avlang form.
- Drøye 200 år senere har snusboksen rukket å utvikle seg en hel del. I snusens hjemland, Sverige, begynte man å produsere mer eksklusive bokser. De kunne være laget av sølv eller gull og dekorert med edelstener. Noen hadde også detaljerte, intrikate mønstre preget risset inn i metallet.
- Snusboksen begynner å produseres med den runde formen vi i dag er vant til.
- Norge innfører ulike utformingskrav for snusbokser. Siden dette har alle snusbokser som selges i Norge vært standardiserte.
Jubileum for grønn snusboks
Plain pack, grønne bokser, nøytrale bokser eller standardiserte forpakninger. Kjært barn har mange navn – men hva er det egentlig? I 2018 ble det innført krav om innpakning i mørkegrønn farge (pantone 448C), standardisert skrift og forbud mot logo og designelementer på snusbokser.
Daværende Helse- og omsorgsminister, Bent Høie (H), begrunnet tiltaket med at det skulle bidra til å gjøre snusbruk mindre fristende. Ved å begrense emballasjens reklameeffekt skulle tobakksproduktene gjøres mindre attraktive.
Hvordan skiller norske snusbokser seg fra svenske?
Norge var det fjerde landet i verden til å innføre standardiserte røykpakker, og det første landet i verden som har innført standardiserte forpakninger for snus. I vårt naboland Sverige finnes det ikke tilsvarende krav til nøytrale bokser. Derimot er det pålagt at alle snusbokser har en helseadvarsel likt den som finns på snusboksene i Norge.
Det er forbudt å selge tobakksvarer i Norge som ikke har standardisert innpakking. Den toll- og avgiftsfrie kvoten (tax-free) er imidlertid unntatt fra dette kravet. Som privatperson har du altså lov til å ta med deg svenske snusbokser inn i Norge, selv om de ikke er grønne og nøytrale.
Hvilken effekt har den norske snusboksen hatt?
Denne sommeren er det fem år siden snusboksen ble grønn og nøytral. Ifølge forskere er det imidlertid lite som peker på at snusboksene har ført til færre brukere.
De standardiserte innpakningen har ikke ført til mindre snusbruk blant menn. Når det gjelder snusbruk blant kvinner og røyking er ikke resultatene entydige, men en litt mer utforskende analyse viste antydninger til en nedgang.
De "stygge" snusboksene har til og med høstet skryt for sitt utseende.
Ofte stilte spørsmål om snusbokser:
Selv om snusboksene er nøytralt utformet, er det ulovlig å ha de synlig oppstilt i utsalgssteder. I praksis betyr dette at butikker må oppbevare tobakksvarer slik at de er ute av syne for kunden. Dette kravet gjelder også for tobakkssurrogater, som tobakks- og nikotinfri snus.
For nettbutikker som selger snus, som Snuslageret.no, innebærer kravet at vi ikke kan vise bilder av snus.
Flere aktører har jobbet for å finne bærekraftige løsninger på snusbokser. Det er imidlertid ikke helt enkelt gjort. Skal en panteordning for snusbokser bli et landsomfattende system, må dagligvarehandelen og myndighetene stille seg bak det.
Per i dag finnes det kun mindre panteinitiativ rundt om i landet.
De standardiserte snusboksene som finnes på det norske markedet, skal sorteres som plastemballasje. Dette er også hovedregelen for snusbokser som kjøpes i Sverige, med mindre det selvsagt er en snusboks av metall eller en såkalt «custom snusboks» da de kan bestå av andre materialer.
Selv om selve innholdet består av naturlige ingredienser, skal snusporsjonen kastet i restavfall – aldri på gata eller i naturen.