Slik snuser du i disse virusdager

Hvordan forbygge covid-19 smitte som snuser?

Vi går nå inn i en ny periode med økt fare for spredning av covid-19. Vi i Snus News synes det dermed er viktig med en liten påminnelse om hvordan man enkelt kan forebygge smitte når du snuser. Det er da bra å bruke topplokket, både det som sitter øverst på kroppen og boksen. Som snuser er det ekstra viktig med god hygiene både for deg selv og for andre. Snus News gir deg her noen tips for å kunne nyte din snus på en ansvarsfull og hygienisk måte.

Covid-19 er en infeksjonssykdom som først og fremst smitter når en smittet person hoster eller nyser. Berører du ansiktet etter at du har fått viruset på hendene kan smitten havne i nesen, munnen eller øynene. Dette kalles for dråpesmitte. For en som snuser gir dette en økt risiko for smitte, da man ofte tar en snuspose og legger den i munnen etter at du for eksempel har tatt noen i hånden.

Her kommer det derfor noen enkle og nyttige hygienetips:

PORSJONSNUS HOS SNUSLAGERET

Vask hendene før og etter hver enkelt snus.

Ja, vi vet du nå har hørt dette mange ganger nå, men det å vaske hendene er og forblir det aller beste rådet for å forebygge smitte. Både før og etter at du har tatt deg en snuspose vasker du hendene godt med såpe og vann, alternativt med håndsprit hvis du ikke har vann tilgengelig.

Du er ekstra utsatt for smitte som snuser da du bruker hendene for å føre inn en snusdose under leppen. Dette medfører økt risiko for å få evt. virus fra hendene til din munn, og hvis du selv er smittet uten å vite det viruset fra munnen til dine hender som igjen øker risikoen for å smitte andre.


Hold fingrene borte

For deg som snuser løssnus må du være ekstra forsiktig med håndhygienen. Har du tilgang til en prismaster er dette en fin måte å holde fingrene unna snusen. Har du ikke tilgang til noe slikt må du igjen vaske hendene godt før og etter du har tatt en snus.


Slik snuser du i disse virusdager

Del ikke med andre

Vi snusere er jo normalt meget generøse. I disse dager må du dessverre si nei til både venner, kollegaer og ikke dele din snus. De må nå stå til ansvar for sin egen snus. Du kan være smittebærer selv før du blir syk, og du vil ikke smitte dine kollegaer, venner eller familie eller de kan også smitte deg.


Kast din snus på en forsvarlig måte

Dette burde være et unødvendig råd da de fleste som snuser ikke kaster sin snus på en uforsvarlig måte, men i disse dager er det ekstra viktig at du tar et ekstra ansvar for å kaste din brukte snuspose på en korrekt måte. Bruk søppeldunken eller topplokket på snusboksen. Det siste vi nå vil er at noen andre skal plukke opp din brukte snuspose. Er dette er din mor risikerer du å smitte henne. Bruk topplokket eller søppeldunken!


Din snus er hygienisk laget og trygg

Ved industriell produksjon av snus gjelder de samme strenge reglene som ved matproduksjon. Et eksempel på dette er at vannet som brukes i produksjonen skal oppfylle Mattilsynets krav til drikkevann. Produksjonen følger også EUs regelverk om hygiene ved matproduksjon. Dette er da blant annet krav om lokaler, transport, utstyr, personlig hygiene og utdanning av personalet. Du kan stole på at din snus er produsert på en god og trygg måte.

Oppdatert 26.10.2020