Ørjan Sve fra Grong ble verdensmester i porsjonssnus i Snus VM

Ørjan Sve fra Grong ble verdensmester i porsjonssnus i Snus VM

På snusens dag den 24. oktober ble Snus VM avholdt i Stockholm. En konkurranse som tradisjonelt kun har vært for svensker ble i år utvidet med flere land. Ørjan Sve fra Grong i Trøndelag stakk av med seieren i kategorien porsjonssnus med sin snus «Asian Invasion».

«Asian Invasion» er en spennende, annerledes og nytenkende snus. Kombinasjonen koriander og vanilje skal egentlig ikke fungere sammen, men Ørjan Sve har virkelig lykkes med det. Det er rett og slett en utenkbar kombinasjon som ble en suksess, sier juryen.

Nå finner du VM-Snusen HER

Fatteren og noen kolleger gjorde meg nysgjerrig.

Ørjan har laget eget snus i et par år og sier at han ble nysgjerrig etter at hans far og noen kolleger produserte eget løssnus. Da Snuslageret tok initiativ til å tilby sine kunder et «VM deltaker kit» ble 23-åringen nysgjerrig.

For å lage sin egen porsjonssnus kjøper Ørjan snusesker med vanlig porsjonssnus uten smak, så tar han de tørre snusposene, fukter dem og tilsetter de smaker med ferdige snusaromaer. Snusaromaene du får kjøpt finnes i mange forskjellige smaker slik at det er lett å prøve litt forskjellige kombinasjoner.


Ørjan Sve fra Grong ble verdensmester i porsjonssnus i Snus VM

Snus med koriander og vanilje ble vinneroppskriften

Da 23-åringen bestemte seg for å delta i Snus VM med egen snus, måtte han tenke litt mer avansert enn de ferdige aromaene man får kjøpt. Å lage gjør det selv snus med ferdig aroma tar ikke så lang tid, så da Ørjan bestemte seg for å delta i Snus-VM ønsket han å bruke litt mer tid og innsats.

Noe av inspirasjonen kommer fra fredagstacoen og mangosalsa med koriander. Ørjan er glad i koriander og tenkte det kunne vært artig å prøve det i en snus. Kombinasjonen koriander og vanilje kom litt tilfeldig og noe Ørjan tenkte kunne passe bra sammen. 


2500 bokser blir produsert av Kurbits

Vinnere i hver kategori får i tillegg til heder og ære produsert sin snus av produsenten Kurbits. Det blir da produsert 2 500 bokser av Ørjan sin Asian Invasion. Disse vil så bli lagt ut for salg hos Svenske Snusbolaget. Snuslageret sier at de også så gjerne skulle fått mulighet til få solgt denne norske vinnersnusen, men at dette er problematisk å få importert til Norge da vi har egen lovgivning angående nøytral forpakning og lignende. Snuslageret er i samtaler med leverandør og har fremdeles et lite håp i at vi kan få et parti av denne snusen også til Norge. Overskuddet av salget vil gå til en veldig organisasjon etter vinnerens ønske. Ørjan kan også vente seg en fin inngravert pokal han kan sette på peishyllen.

Snus News vil herved gratulere den ferske norske verdensmesteren.