Listhaug slakter «Vedum-pakkene» med snus

Listhaug slakter «Vedum-pakkene» med snus

E-24 melder at Listhaug besøkte tax-free butikken på Torp Sandefjord lufthavn i januar. Her fikk hun sett hvordan medarbeiderne må pakke om europeiske standardpakninger med snus til fem-pakninger for å være i henhold til det nye reglementet.

Lufthavnen estimerer at de kommer til å tape minst ti millioner i året, og Listhaug kaller påfunnet for molbo-politikk:

«Det er ille nok at folk må stå og pakke om det som er standardpakninger i alle andre europeiske land. Det er verste er likevel at Norge kan tape store inntekter på endringene, samtidig som det undergraver økonomien her på Torp og alle flyplassene i Avinor-systemet. Det er molbopolitikk»

Mengden snus du kan ta med avgiftsfritt fra utlandet er halvert.

Finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, Geir Pollestad forsvarer tiltaket i en e-post til E-24:

«Det er påfallende at Frp, i en tid med krig, inflasjon, energikrise og flyktningkrise, er mest opptatt av den praktiske gjennomføringen av tobakk på taxfree.

Dette forslaget er på linje med andre forslag et resultat av budsjettprosessen i både regjering og Storting. Så det er ikke rett at det er mindre utredet enn det som er vanlig med budsjettsaker.»

Torps markedssjef Tine Kleive-Mathisen har tidligere vært stolt av arbeidsplassene og skatteinntektene de har skapt, men nå kjenner de på en litt annen følelse:

«Nå for tiden føler vi oss nærmest som gangstere»

Listhaug forstår frustrasjonen og langer ut mot den «negative retorikken» mot næringslivet, og sier blant annet:

«Når LO-lederen står og sier at «nå skal vi ta de rike», er det noe mange tar seg nær av. Det er kjempebra når Haaland tjener svimlende summer på fotballen, men hvis noen tjener penger på å skape verdier i Norge skal vi se annerledes på det. Det er veldig synd.

Vi skal heie på næringslivet, ikke få dem til å føle seg som gangstere. Og så skal vi heie på våre idrettsstjerner»

Ikke gjør denne snustabben på svenskegrensa.  

Hele saken leser du her på E-24.