Kampen for snus fortsetter – bli med du også!

Kampen for snus fortsetter – bli med du også!

Diskusjonen om tobakksforbud for fremtidige generasjoner og forbud mot smaksatt snus har virkelig skutt fart. Torsdag kveld var Snuslagerets kommunikasjonssjef Markus Lindblad på TV-programmet Debatten for å diskutere sakene.

I februar meldte media at regjeringen diskuterer et svært omfattende forbud mot snus og tobakk. Det handler om et livslangt tobakksforbud for fremtidige generasjoner, som gjør at personer født etter et visst år aldri vil kunne kjøpe tobakk. Ifølge opplysninger i media vurderer regjeringen også et smaksforbud for snus.

Synes du et snusforbud er feil vei å gå? Signer oppropet vårt og del artiklene våre. Sammen kan vi gjøre en forskjell!

Forslagene ble omtalt i NRKs Debatten i går kveld.

Et spørsmål som ikke har fått for mye oppmerksomhet så langt er hva konsekvensene kan bli dersom det innføres forbud mot smakstilsetning i Norge.

«Det er en mulig nedleggelse som gjelder oss. Vi har en snus som ikke er smaksatt i Norge. Det er en tradisjonell snus som er stor på Vestlandet blant fiskere, men det er ikke mange nordmenn som bruker den lenger. Det blir én snusboks igjen som alle nordmenn kan bruke dersom man innfører smaksforbud», sa Markus Lindblad og utdypet:

«Og det er veldig, veldig trist. Blant våre 150 000 kunder - av alle 600 000 som snuser i Norge - ser vi ingen forskjell mellom alderen på hvilke smaker de foretrekker. Unge og gamle foretrekker de samme smakene. Vi ser imidlertid at bær- og fruktsmaker er mer populære blant røykere. Røykerne som ønsker å forlate tobakkssmaken foretrekker frukt- og bærsmaker.»

I programmet ble New Zealand fremhevet som et forbilde. New Zealand var det første landet i verden som vedtok generasjonsforbud i desember i fjor, men forbudet omfatter kun sigaretter og ikke risikoreduserende produkter da alternative nikotinprodukter blir sett på som et verktøy for å få røykere til å gå over til tryggere alternativer.

I New Zealand har vaping blitt sett på som det naturlige alternative nikotinproduktet for å redusere tobakksrelaterte skader. Norges tilsvarende kan være snus- og nikotinporsjoner, men i stedet blir all tobakk og nikotinprodukter klumpet sammen.

Vi jobber ut fra prinsippet om at vi er sterkere sammen. Synes du at generasjonsforbud mot snus og smaksforbud er helt feil? Signer oppropet vårt!