Fra Arendalsuka: «Snus redder liv»

Fra Arendalsuka: «Snus redder liv»

Nestor innen svensk tobakkspolitikk er klar. Jo flere som snuser, i stedet for røyker, jo færre dør.

SMB Norge avholdt tobakksdebatt under Arendalsuka. Er den strenge linjen som Norge kjører, riktig, eller skal man innføre en politikk basert på skadereduksjon, at det er bedre at folk snuser, enn røyker, eller snuser tobakks fritt, i stedet for vanlig snus.

Karl-Olof Fagerström, førsteamanuensis i medisinsk psykologi, sparket det hele i gang. Helt siden 1975 har han jobbet med tobakkspolitikk. Han er klar. Jo flere som snuser på bekostning av røyk, jo færre dødsfall blir det.

- Hadde halvparten av de norske snuserne røyket i stedet, hadde 1.000 flere nordmenn død hvert år. Snus redder liv, mange, mange liv, sa Fagerström.

I Sverige er bruken av snus høy, noe som har ført til mange færre røykere, som igjen har ført til mye lavere dødsrate relatert til tobakk.

- Hadde resten av EUs medlemmer kjørt samme tobakkslinje, ville man ha reddet rundt 2,9 millioner liv i EU i perioden 2000-2019, sa Fagerström.

Ungdomspartiene AUF, Unge Høyre og FpU stilte til debatt, sammen med en representant fra Ung Kreft. Det var til tidere en meget frisk debatt, med mange gode innspill fra alle.

Det var et splittet panel. Mens Ingrid Storebø fra Unge Høyre og Simen Velle fra FpU ønsker å legalisere tobakksfri snus, så stod AUFs Fabian Sandevold og Ung Krefts Asgeir Fagerli Langberg på regjeringens side, at tobakksfri snus fortsatt bør være ulovlig.