E-sigaretter kan bli tilgjengelig på resept i Storbritannia

E-sigaretter kan bli tilgjengelig på resept i Storbritannia

Den brittiske tilsynsmyndigheten for legemidler og helseprodukter inviterer nå produsenter til å sende inn produkter for godkjenning for å bli foreskrevet. Det betyr at Storbritannia kan bli det første landet i verden til å forskrive e-sigaretter som et medisinsk lisensiert produkt, for å senke røykeprevalens.

Storbritannia har allerede en av Europas laveste røykerater. Forslaget begrunnes som en vei til ytterligere senkning av røykefrekvens, spesielt blant lavinntektsrøykere. Sajid Javid, helse- og sosialsekretær, kunngjorde at forslaget vil "takle de sterke forskjellene i røykeprevalens over hele landet, og hjelpe folk å slutte å røyke uansett hvor de bor og uansett bakgrunn." Tiltaket kompletterer eksisterende retningslinjer for å oppmuntre et bytte fra sigaretter til mindre skadelige alternativ.

Storbritannias kamp for annerkjennelse av skadereduksjon

Brittiske parlamentarikere og forskere har ved flere tilfeller ytret kritikk mot Verdens Helseorganisasjons ignoranse av de bevisbaserte fordelene med skadereduserende produkter. Tidligere i år publiserte en parlamentarisk gruppe i det brittiske parlamentet en rapport som ba regjeringen om å omdefinere landets forhold til WHO, i lys av organisasjonens ignoranse mot prinsippet om skadereduksjon. Nylig oppfordret og 100 spesialister innen nikotinvitenskap WHO til å modernisere sin tilnærming til tobakkspolitikk ved å anta skadereduksjonsperspektivet.

Snuslagerets kommunikasjonssjef Markus Lindblad kunngjør sin støtte til den brittiske regjeringens arbeid for folkehelsen:

  • Vi velkomner og støtter den britiske regjeringens fortsatte annerkjennelse av e-sigaretter og andre orale nikotinprodukter i kampen for en røykfri generasjon. Storbritannias ledende posisjon i bruken av skadereduserende alternativer har allerede bidratt til å oppnå en av Europas laveste røykerater, sier Lindblad.

Les den brittiske regjeringens pressemelding her.